יום שבת, 16 בינואר 2010

הרי הגעש, גייזרים ופעילות וולקנית

הרכס המרכז אטלנטירבים הם המבקרים שבאים לאיסלנד במטרה לראות הרי געש, גייזרים או כל פעילות וולקנית אחרת מתרחשת כנגד עיניהם. האי איסלנד הוא חלק מהרכס המרכז אוקייני שחוצה את האוקיינוס האטלנטי והוא למעשה המקום היחיד לאורך הרכס העולה מעל פני הים. האי איסלנד הוא אי וולקני צעיר והוא אחד המקומות הכי פעילים מבחינה זו על פני כדור הארץ. פני הקרקע באיסלנד משתנים ללא הרף, והאי משנה את צורתו בכל רגע נתון.

ההתפרצות בלאקי

בדרום איסלנד התחוללה בשנת 1783 אחת ההתפרצויות הכבירות ביותר שיגע העולם בתקופה המודרנית. הר הגעש לאקי התפרץ והביא לחורבן אדיר שכמעט הכחיד את כל החיים באיסלנד ואף פגע קשות במדינות רבות באירופה ובמקומות רחוקים כמו סין ויפן. כיום המקום משמש מוקד עלייה לרגל לחובבי הרי געש ותיירים רבים שבאים לחזות באחת מהתופעות ההרסניות ביותר שידע העולם והיופי בנפלא הגלום בה.

הדואליות הקוטבית של איסלנד מקבלת את מלוא עוצמתה באזור הר הגעש לאקי. הרס וחורבן מפנים את מקומם ליופי עוצר נשימה. מאגמה רותחת, אפר וולקני וגזים רעילים הופכים לגייזרים מרשימים וברכות גאותרמיות נעימות לרחצה.

האי סירטסיי

ב-14 בנובמבר 1963 חלה התפרצות געשית כבירה מול חופייה הדרומיים של איסלנד. בעומק 130 מטרים מתחת לפני הים פרץ זרם מגמה שנמשך עד שנת 1967. אי חדש יצא מתחת לפני הים שקיבל את השם סירטסיי (Surtsey) על שם סירטייר, ענק האש מהמיתולוגיה הנורדית. תהליך שחיקה צימצם את שטח האי החדש שנוצר מ-2.7 קמ"ר ל-1.4 קמ"ר והאי הוכרז שמורת טבע שהגישה אליה מתנה אישור מיוחד מהרשויות האיסלנדיים. בשנת 2008 הוכרז האי ע"י אונסק"ו כאתר מורשת עולמית. עתיד אינו ורוד צפוי לאי סירטסיי. תהליכי שחיקה ובלייה יגרמו בסופו של דבר לאי להעלם, אלא אם כן תתרחש היתפרצות נוספת שתגדיל שוב את שיטחו. מדענים משערים שיעברו מאות שנים עד שהאי יעלם לגמרי ובינתיים משמש האי חוקרים ומדענים כקרקע בתולה וכר ניסוי ראשון במעלה הבוחן כיצד מתפתחים חיים על קרקע חדשה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

2009-2010 @ מטיילים באיסלנד. כל הזכויות שמורות לגיא גוטרימן